Nedodržanie fiškálnej zmluvy bude môcť SR napadnúť na Súdnom dvore EÚ

05.02.2013 Bratislava

Bratislava 5. februára (TASR) - Ak vzniknú oprávnené domnienky, že niektorý z členských štátov porušil povinnosti vyplývajúce z novej európskej fiškálnej zmluvy, Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR na základe podnetu Ministerstva financií (MF) SR a po predchádzajúcom schválení vládou predloží takýto podnet na Súdny dvor EÚ.
Vyplýva to zo zákona o pôsobnosti orgánov SR pri zabezpečovaní rozpočtovej zodpovednosti v EÚ, ktorý dnes poslanci Národnej rady (NR) SR definitívne schválili.
Nová právna norma nadväzuje na pristúpenie Slovenska k zmluve o stabilite, koordinácii a správe v hospodárskej a menovej únii, ktorá dopĺňa zriadenie Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS). Súhlas s fiškálnou zmluvou, ktorá zavádza viaceré preventívne opatrenia s cieľom zabrániť budúcim dlhovým problémom jednotlivých krajín, je podmienkou na prípadné čerpanie pomoci z trvalého eurovalu. Pristúpili k nej všetky členské krajiny EÚ s výnimkou Veľkej Británie a Českej republiky, v súčasnosti v jednotlivých štátoch prebieha ratifikačný proces.
Nový zákon stanovuje, že na pravidelnom rokovaní lídrov eurozóny, ktoré sa týkajú základných pravidiel a budúcej spolupráce, zastupuje Slovensko predseda vlády. Ten následne informuje vládu SR o prijatých záveroch a spoločných postupoch v oblasti rozpočtovej a hospodárskej politiky. Takisto vznikne povinnosť MF SR predkladať Rade EÚ a Európskej komisii (EK) programy rozpočtového a ekonomického partnerstva, ako aj predbežné správy o plánoch vydávania štátnych dlhopisov.
 

Vyberte región